Bemutatkozás

Lectori salutem!

A Központ 2012. áprilisában nyitotta meg kapuit, mint az Általános Orvostudományi Kar szolgáltató (oktatást szolgáló) szervezeti egysége. 2016-ig a Központot Dr. Balatoni Ildikó vezette.

Az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ elsődleges célja annak elősegítése, hogy a graduális képzésben résztvevő orvostanhallgatók a betegellátás során közvetlenül alkalmazható gyakorlati ismereteket készségszinten megszerezhessék. A Központ helyet és eszközt biztosít az Általános Orvostudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Népegészségügyi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar gyakorlati oktatásaihoz, szakdolgozók és oktatók továbbképzéseihez, hazai és nemzetközi kurzusok, rendezvények lebonyolításához.

A mai értelemben vett skill képzés nem új keletű, orvostörténeti szempontból sem. Az általános orvosképzésben és szakorvosképzésben számos készség elsajátítása és kompetencia teljesítése követelmény. A képzési kimeneteli követelmények (KKK) között sok olyan gyakorlati készség, skill szükséges, amelyek elsajátítása etikailag sem elfogadható, ha betegen történik először. A gyakorlati oktatás színvonalának emelése, a végzett általános orvosok megfelelő színvonalú gyakorlati tevékenységének biztosítása, a kor követelményeinek megfelelő diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások elsajátítása az elmúlt évtizedekben felerősítette a szimulációs oktatás, s így a skill laborok létjogosultságának igényét és tartalmi feltöltését. A folyamat nemzetközi szinten is nagy ütemben zajlik.

A Központ a szimulációs eszközök széles skáláját biztosítja a különféle oktatási igényeknek megfelelően, továbbá helyet kapnak olyan tanfolyamok is, melyek során imitátorok közreműködésével valósághű vészhelyzeteket rekonstruálunk. A Központunkban folyó gyakorlatorientált orvosképzés során lehetőség nyílik az általános orvosi gyakorlatban alapvetően fontos technikák, műfogások, életmentő eljárások, hagyományos és modern eszközös beavatkozások elsajátítására, gyakorlására, valamint az orvosi jártasság kialakítására, vagy épp annak bizonyítására.

Az oktatómunkát klinikusok végzik.

Az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ infrastrukturális hátterének megvalósításához kiváló lehetőséget biztosított a TÁMOP-4.1.1/A-10/1KONV-2010-0016 „Munkaerőpiaci alkalmazkodás, gyakorlati képzőhelyek, intézményirányítás és hallgatói-oktatói szolgáltatások fejlesztése a Debreceni Egyetemen” pályázat. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az általunk nyújtott szolgáltatások integrálása az orvosképzés tananyagába a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0084 „Gyakorlati kompetenciák elsajátítását szolgáló, szimulációs modelleken alapuló, interaktív audiovizuális eszközökkel támogatott oktatási tananyagok fejlesztése az orvosképzésben” pályázat révén.

Az elkövetkezendő években jelentős infrastruktúra- és eszközpark bővítést tervezünk, amely megvalósulása esetén még több diszciplína számára tudunk majd korszerű szimulációs eszközöket, magas hűségű szimulátorokat biztosítani nemcsak a graduális, de posztgraduális szinten a rezidens- és szakorvosképzés, valamint az élethosszig tartó tanulás jegyében a továbbképző kurzusok szintjén egyaránt.

Munkatársaimmal együtt készséggel állunk rendelkezésére, amennyiben a Központ oktatási lehetőségeit érintő kérdése van.

 

Prof. Dr. Németh Norbert
központvezető

Frissítés dátuma: 2024.03.26.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.